×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van spouwmuurisolatie

Een spouw isoleren in een bestaande woning is dus niet zo moeilijk, al moet je natuurlijk wel een beetje handig zijn. Ben je toch niet zo zeker van je stuk? Via ons offerteformulier brengen wij je in contact met isolatiespecialisten in je buurt. Zij sturen jou gratis en vrijblijvende offertes op, zodat je zelf de prijzen kan vergelijken en kiezen met wie je in zee gaat.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

muurisolatie-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Na-isolatie van spouwmuren? Ontdek hoe je te werk gaat!

Het isoleren van bestaande spouwmuren is een snelle en efficiënte manier om energie te besparen. Bovendien is het ook een kostenefficiënte investering. Vooraleer je andere energiebesparende maatregelen neemt, is het dus interessant om eerst eens te onderzoeken of het na-isoleren van spouwmuren tot de mogelijkheden behoort.

spouwmuurisolatie

In dit artikel:

Is er een spouw aanwezig?

Een eerste vraag die je je moet stellen, is of er überhaupt wel een spouw aanwezig is in de muur. Heb je misschien een woning gekocht, en beschik je niet meer over de originele bouwplannen? Dan moet je dus zelf op onderzoek uit. En natuurlijk is de aanwezigheid van een spouw niet met het blote oog te zien. Maar er zijn gelukkig enkele manieren om hier toch achter te komen.

Breedte van de muur verifiëren

De eerste methode om te achterhalen of je muur een spouw heeft, is om de totale breedte van de muur na te meten. Als de muur dikker is dan 25cm, dan is de kans heel groot dat er een spouw aanwezig is in de muur. De dikte van de muur kan de makkelijk opmeten bij bv. een deuropening.

Uitzicht van de gevel

Ook de manier waarop de gevel is opgebouwd, kan je iets vertellen over de aanwezigheid van een spouw. Heeft de gevel het uitzicht van een steense muur, dan is de kans zeer klein dat er een spouw aanwezig is. Een steense muur is een muur waarbij bakstenen dwars gemetseld zijn.

Bij een steense muur is de kans dus klein dat er een spouw aanwezig is, maar het is niet volledig uitgesloten. Soms is het zo dat er nadien aan de binnenkant van de muur toch een halfsteense muur is bijgebouwd, en dat er tijdens die werken toch een spouw is gecreëerd.

Verluchtingsrooster of open stootvoegen

Ook verluchtingsroosters en open stootvoegen kunnen wijzen op de aanwezigheid van een spouw in de muur. Om echt te controleren dat er toch een spouw aanwezig is, kan je een gaatje boren in de muur. Indien je tijdens het boren ineens doorstoot, dan is er een spouw in de muur aanwezig. Indien je boor niet doorschiet, dan is er geen spouw aanwezig. Let er uiteraard wel op dat je in dat geval niet volledig door de muur boort.

spouwmuurisolatie


Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Bespaar jaarlijks tot honderden euro's op verwarming

Nooit meer kou lijden in je woning?

Gun jezelf een aangenaam binnenklimaat in je woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?

Vergelijk prijzen van professionele vakmannen in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met een erkend aannemer betaal je slechts 6% BTW op je isolatiematerialen. Bovendien ontvang je meer premies, waardoor de totale kostprijs vaak lager uitvalt.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
isolatiespecialisten

aanvraag starten


Is de spouw geschikt voor isolatie?

Nu je weet of er al dan niet een spouw aanwezig is in de muur, moet je nog controleren of deze spouw wel geschikt is om te isoleren. Er zijn immers een aantal criteria die bepalen of een spouwmuur al dan niet geschikt is voor het inspuiten van isolatiemateriaal. Laten we deze criteria dus hier eens overlopen.

Breedte van de spouw

Een spouw moet minstens 50mm breed zijn. Is de spouw minder breed, dan kan je slechts een dunne isolatielaag in de spouw aanbrengen, en dit gaat weinig energiebesparende impact hebben. Het is ook omwille van deze reden dat je geen premies van de netbeheerder kan ontvangen indien je spouw minder dan 50mm breed is.

Je kan de breedte van de spouw controleren door een gaatje in een voeg van het buitenste spouwblad te boren, en de afstand tot het binnenste spouwblad te meten met een meetlat. Door de dikte van de gevelsteen af te trekken van de gemeten afstand, kom je de breedte van de spouw te weten.

Vuil of afval in de spouw

Via een endoscoop kan je binnenin de spouw kijken, zonder breekwerken te moeten uitvoeren. Binnenin de spouw kunnen kijken is interessant, want zo kan je zien of er veel vuil of bouwafval in de spouw aanwezig is. Indien ja, dan kan dit na verloop van tijd vochtproblemen veroorzaken. Isolatie spuiten in een spouw met veel afval zorgt ook voor gaten in de isolatielaag, wat de performantie van de isolatielaag uiteraard ondermijnt.

Met een endoscoop kan je bijvoorbeeld ook kijken of de spouwankers nog in goede staat zijn. Dit geeft meteen ook aan of de gevel stevig genoeg is om de isolatie te kunnen aanbrengen.

Staat van de gevel

De staat van de gevel moet ook gecontroleerd worden vooraleer de spouw gevuld wordt met isolatie. Bij een gepleisterde gevel moet je bijvoorbeeld controleren of er geen scheuren te zien zijn. Dat kan het gevolg zijn van regendoorslag of vorstschade.

Bij een gemetselde gevel moet je ook de voegen controleren.

Dampdoorlatendheid van de muur

Vochtige lucht moet uit de woning kunnen ontsnappen. Een woning moet met andere woorden kunnen 'ademen'. Indien vochtige lucht in de spouw blijft rondhangen, dan krijg je vochtproblemen.

Controleer dus zeker ook of het buitenste spouwblad dampdoorlatend is. Geglazuurde bakstenen of niet-dampdoorlatende verf kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat vocht niet weg kan uit de spouw. In dat geval kan je de spouw niet isoleren.

Geografische ligging van de woning

Je staat er misschien niet bij stil, maar ook de geografische ligging van je woning speelt een rol bij het al dan niet isoleren van een spouw. Woon je aan de kust, dan hebben je gevels veel meer last van wind, en is de kans op slagregen ook veel groter. Ook in plattelandsgebieden met weinig beschutting is de kans op slagregen heel groot. In zulke gevallen is het risico op vochtproblemen te groot, en wordt er vaker beslist om de spouw niet te isoleren.

In stedelijke gebieden, zoals rijhuizen in de stad, speelt dit probleem veel minder, en kan een spouw wel perfect geïsoleerd worden.

spouwmuurisolatie

Welke isolatiematerialen zijn geschikt voor na-isolatie van spouwmuren?

Voor het na-isoleren van spouwmuren komen isolatieplaten niet in aanmerking. Je zal dus andere isolatiematerialen moeten vinden. Wij geven je hier alvast een overzicht van de isolatiematerialen die je kan gebruiken voor het na-isoleren van spouwmuren.

Kunststofschuimen

Kunststofschuimen zijn uitstekend geschikt voor het na-isoleren van spouwmuren. Sommige kunststof isolatiematerialen die we kennen van de isolatieplaten, zijn ook verkrijgbaar in schuimvorm. EPS en PUR zijn daar twee voorbeelden van.

EPS

EPS staat voluit voor geëxpandeerd polystyreen, en is in de volksmond beter bekend als isomo of piepschuim. Naast EPS isolatieplaten, waarbij het piepschuim onder hoge druk wordt samengeperst, is EPS ook verkrijgbaar onder de vorm van parels of korreltjes. Dat is interessant voor het isoleren van spouwmuren, want de kleine korrels kunnen via kleine openingen in de spouw worden geblazen.

PUR

Naast EPS is ook PUR een kunststof isolatiemateriaal dat ook onder een andere vorm bestaat dan isolatieplaten. PUR is ook te verkrijgen als schuim, dat bestaat uit Polyol en PMDI. Als deze twee substanties in aanraking komen met elkaar, zal het schuim uitzetten en verharden. En dat is precies wat gebeurt wanneer PUR schuim in de spouw wordt gespoten. Het vult de spouw met isolatiemateriaal tot in de kleinste kieren, zet uit en verhardt.

Parels en korrels

Perlietkorrels

Perlietkorrels zijn korrels op basis van vulkanisch gesteente. Ze hebben doorgaans een doorsnede van 1 tot 3 millimeter. Ze worden via openingen in de spouw geblazen én tegelijkertijd ook van bovenaf in de spouw gestort.

PS-parels met grafiet

PS-parels met grafiet zijn korrels van waterafstotend geëxpandeerd polystyreen, die verrijkt zijn met grafiet en koolstof. Ook deze korrels worden via kleine openingen in de spouw geblazen.

UF-schuim

UF-schuim wordt vervaardigd op basis van ureumformaldehydehars. Door het hars te vermengen met lucht ontstaat er schuim. Dit schuim wordt na toevoeging van een harder in de spouw geïnjecteerd. Na het drogen krimpt het schuim.

Geëxpandeerde glaskorrels

Geëxpandeerde glaskorrels zijn kleine korrels met een doorsnee van 1 tot 8 millimeter. Door hun kleine afmetingen is er een betere aansluiting tussen de korrels mogelijk.

Vlokken

Vlokken op basis van minerale wollen, zoals rotswol en glaswol, worden ook veelvuldig gebruikt voor na-isolatie van spouwmuren. In combinatie met stilstaande lucht vormen ze een dicht pakket. Net zoals de andere isolatiematerialen die hier worden beschreven, zijn vlokken van minerale wollen in staat om de kleinste gaten en kiezen te vullen met isolatie. Belangrijk is wel dat de vlokken bij het inblazen gelijkmatig verdeeld worden in de muur.

Organische materialen

Naast de al beschreven isolatiematerialen, kan je ook nog kiezen uit organische materialen, zoals houtschilfers, pluimen, zaagmeel, papiersnippers, kurk, wol ...

spouwmuurisolatie

Na-isolatie van spouwmuren: stappenplan

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in een bestaande spouwmuur is geen ingewikkeld proces. Wel is het belangrijk om bepaalde stappen niet over te slaan.

De eerste belangrijke stap is uiteraard de voorbereiding. Het voorbereidingsproces hebben we aan het begin van dit artikel al even aangehaald. Eerst moet je je er natuurlijk van vergewissen dat de muur inderdaad een spouw bevat. Indien ja, dan moet ook nog eens gecontroleerd worden of de spouw breed genoeg is, en of er niet teveel afval in de spouw ligt.

Nadat je hebt gecontroleerd dat je over een brede en propere spouw beschikt, kan je beginnen met het inblazen van het isolatiemateriaal. Dit doe je heel eenvoudig door gaten in de voegen van het buitenste spouwblad te boren. Om het isolatiemateriaal gelijkmatig in de spouw te kunnen verdelen, is het belangrijk om de gaten in een soort van rasterpatroon in de muur te boren. Zorg ervoor dat de hele spouw goed bedekt is met het isolatiemateriaal.

Wanneer de spouw vol isolatiemateriaal is geblazen, kunnen de gaten in de voegen van de muur terug gevuld worden met mortel. Na de hele operatie is niets meer te merken van de werkzaamheden.

GRATIS OFFERTES voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie

Een spouw isoleren in een bestaande woning is dus niet zo moeilijk, al moet je natuurlijk wel een beetje handig zijn. Ben je toch niet zo zeker van je stuk? Via ons offerteformulier brengen wij je in contact met isolatiespecialisten in je buurt. Zij sturen jou gratis en vrijblijvende offertes op, zodat je zelf de prijzen kan vergelijken en kiezen met wie je in zee gaat.

Alle offertes zijn gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

isolatiespecialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Vergelijk gratis meerdere offertes