×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van muurisolatie

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten plaatsen van muurisolatie? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste specialisten in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

muurisolatie-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Rotswol muurisolatie: voordelen, plaatsingstips en prijzen

Rotswol of steenwol is een isolatiemateriaal dat, net zoals glaswol, behoort tot de familie van de minerale wollen. Deze groep isolatiematerialen combineren goede thermische eigenschappen met een goed akoestisch isolerend vermogen. Rotswol wordt dus vaak ingezet als geluidsisolatie in bijvoorbeeld scheidingswanden.

Maar rotswol heeft zeker nog enkele andere goede eigenschappen. In dit artikel overlopen we de voordelen en nadelen van rotswol bij gebruik als muurisolatie, leren we hoe we rotswol muurisolatie moeten plaatsen, en ontdekken we de belangrijkste merken van rotswol.

In dit artikel:

Voordelen en nadelen van rotswol als muurisolatie

+ Rotswol heeft een goede thermische en akoestische isolatie. Rotswol is een isolatiemateriaal dat vaak gebruikt wordt bij het isoleren van bijvoorbeeld scheidingswanden.

+ Rotswol is waterafstotend, en kan goed om met vocht. Rotswol is dus goed bestand tegen schimmels. Rotswol houdt vocht van buitenaf tegen, maar is wel dampdoorlatend, wat wil zeggen dat het je woning doet ademen. Vochtige lucht kan van binnenuit dus naar buiten ontsnappen.

+ Rotswol is onbrandbaar en brandwerend.

+ Rotswol is een milieuvriendelijk materiaal. Het is duurzaam, gaat lang mee, en is bovendien ook nog eens eenvoudig te recycleren.

+ Rotswol is een heel flexibel materiaal. Het is soepel en daardoor makkelijk te versnijden en te plaatsen. Net zoals glaswol is ook rotswol samen te drukken, waardoor het uitermate geschikt is voor oneffen oppervlakten.

Net zoals bij glaswol kan ook rotswol soms irritaties opleveren aan de huid bij het plaatsen. Het is dus belangrijk om de nodige bescherming te gebruiken.

Hoewel rotswol een iets betere lambda waarde heeft dan glaswol (en dus een beter thermisch isolerend vermogen), zijn er toch nog andere isolatiematerialen die beter isoleren. Vooral de kunststof isolatiematerialen, zoals PIR en PUR, hebben betere lambda waarden.

Rotswol is ook relatief gevoelig voor ongedierte.

Qua prijs/prestatieverhouding presteert rotswol iets minder goed dan inblaaswol. Rotswol isoleert enkel goed bij een perfecte plaatsing. Laat je dus zeker bijstaan door een professional.


Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Bespaar jaarlijks tot honderden euro's op verwarming

Nooit meer kou lijden in je woning?

Gun jezelf een aangenaam binnenklimaat in je woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?

Vergelijk prijzen van professionele vakmannen in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met een erkend aannemer betaal je slechts 6% BTW op je isolatiematerialen. Bovendien ontvang je meer premies, waardoor de totale kostprijs vaak lager uitvalt.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
isolatiespecialisten

aanvraag starten


Hoe rotswol muurisolatie plaatsen? Enkele tips en tricks!

Rotswolplaten kunnen voor verschillende toepassingen worden ingezet. Elke toepassing heeft op één of andere manier een licht verschillende manier van plaatsen. Rotswolplaten die gebruikt worden voor het isoleren van spouwmuren worden bijvoorbeeld anders geplaatst dan rotswolplaten die dienen als isolatie voor scheidingswanden.

In deze paragraaf zullen we alle verschillende plaatsingsmethoden eens overlopen.

Scheidingswanden isoleren met rotswol

Rotswol behoort tot de groep van de isolatiematerialen op basis van minerale wollen, een groep waar bijvoorbeeld ook glaswol toe behoort. Isolatiematerialen op basis van minerale wollen staan erom bekend om naast thermisch isolerend ook heel goed akoestisch isolerend te zijn. Ze worden daarom vaak ingezet als geluidsisolatie, bijvoorbeeld bij scheidingswanden.

Rotswol isolatie in scheidingswanden wordt vaak geplaatst met behulp van een metalen frame. Er wordt met andere woorden eerst een metalen frame tegen de scheidingswand geplaatst, die bestaat uit C-profielen. De rotswolplaten worden vervolgens in de profielen geschoven, waarna een ononderbroken isolatieschild tegen de scheidingswand ontstaat. Een voordeel van rotswol is dat het makkelijk versneden en samengedrukt kan worden. Hierdoor kunnen rotswolplaten makkelijk in de profielen geschoven worden, ongeacht de breedte.

Nadat de rotswol isolatie in het metalen frame zijn geschoven, moet de isolatielaag nog worden afgedekt met een dampscherm. Dit is een folie die de isolatielaag beschermt tegen vochtige lucht. Het dampscherm is noodzakelijk omdat het de isolatielaag helpt z'n isolerend vermogen te behouden. Het is belangrijk dat het dampscherm een ononderbroken schild vormt voor de isolatielaag, dus zonder gaatjes of scheurtjes.

Na het aanbrengen van het dampscherm kan de scheidingswand verder afgewerkt worden, bijvoorbeeld door het aanbrengen van gipskartonplaten en muurbekleding. Hierbij moet wederom opgelet worden om het dampscherm niet te beschadigen.

Spouwmuur isoleren met rotswol

Sommige rotswolplaten zijn geschikt voor het isoleren van spouwmuren. De RockFit Mono van Rockwool en de Cavity Slab van Knauf zijn hier maar twee voorbeelden van. Rotswolplaten kunnen niet in bestaande spouwmuren geplaatst worden zonder breekwerken uit te voeren. Vandaar dat rotswolplaten enkel in spouwmuren geplaatst worden tijdens nieuwbouwwerken of grondige renovatiewerken.

De rotswolplaten kunnen pas geplaatst worden van zodra het binnenste spouwblad rechtstaat. Vooraleer de isolatie wordt aangebracht, moet het binnenste spouwblad eerst perfect egaal gemaakt worden. Dit om te voorkomen dat er gaten en koudebruggen ontstaan. De isolatielaag moet met andere woorden perfect tegen het binnenste spouwblad aangedrukt kunnen worden.

Nadat het binnenste spouwblad volledig egaal is gemaakt, kan begonnen worden met het aanbrengen van de isolatieplaten. Begin bij voorkeur beneden, en plaats de onderste rij isolatieplaten zo'n 50mm boven de fundering. Plaats de isolatieplaten bij voorkeur in halfsteensverband aan, met een overlaplengte van minstens 100mm.

Bij het aanbrengen van de isolatieplaten is het belangrijk de isolatieplaten goed tegen elkaar aan te drukken, zodat er geen kieren ontstaan tussen de isolatieplaten onderling. Hierdoor vermijd je koudebruggen en vochtdoorslag.

Om de isolatieplaten vast te zetten, kunnen bijvoorbeeld rozetten gebruikt worden. Deze zijn vaak ook voorzien van waterdruip, zodat vocht meteen wordt afgevoerd.

Kan de isolatielaag niet in één keer geplaatst worden, dan is het belangrijk om tijdens de werkonderbreking de isolatielaag te beschermen met een folie tegen vocht.

Hoe dik moet je rotswol isolatielaag zijn?

Hoeveel isolatie je moet plaatsen, hangt vooral af van de lambda waarde van de isolatie die je kiest. De lambda waarde zal immers voor een groot deel de Rd-waarde of warmteweerstandscoëfficient van je muur bepalen. Om in aanmerking te komen voor premies, moet je muur bijvoorbeeld een bepaalde Rd-waarde behalen.

De Rd-waarde kan worden berekend door de dikte van je isolatie te delen door de lambda-waarde ervan. Indien je dus een bepaalde Rd-waarde in gedachten hebt, bijvoorbeeld de minimumwaarde om premies te bekomen, dan kan je makkelijk berekenen hoe dik je isolatielaag moet zijn.

Rotswol isolatiemerken

In ons land worden rotswol isolatieplaten vooral op de markt gebracht door de merken Rockwool en Knauf. Laten we het assortiment van beide merken eens van naderbij bekijken.

Knauf

Knauf is één van de twee voornaamste merken van rotswol isolatie. In het assortiment van Knauf vinden we 5 rotswol isolatieplaten terug, die kunnen ingezet worden in een brede waaier van toepassingen. Knauf rotswolplaten kunnen ingezet worden voor het isoleren van spouwmuren, vliesgevels en scheidingswanden. De lambda-waarden van de isolatieplaten van Knauf schommelen rond de 0,035 W/mK.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
CAVITY SLABKnaufSpouwmuurIsolatieplatenRotswol 0,035 W/mK
CAVITY SLAB HDKnaufSpouwmuurIsolatieplatenRotswol 0,034 W/mK
VENTILATED FACADEKnaufVliesgevelsIsolatieplatenRotswol 0,035 W/mK
RS 35KnaufScheidingswandIsolatieplatenRotswol 0,037 W/mK
RS 45KnaufScheidingswandIsolatieplatenRotswol 0,035 W/mK

Rockwool

Nog meer dan Knauf, is Rockwool dé referentie op vlak van rotswol isolatie. Dat blijkt ook uit het uitgebreide assortiment rotswolplaten van Rockwool. In het assortiment van Rockwool vinden we meer dan tien verschillende isolatieplaten die kunnen ingezet worden voor het isoleren van muren en spouwmuren. Het spreekt voor zich dat er voor elke toepassing wel een geschikte isolatieplaat te vinden is. Met Rockwool isolatieplaten kunnen scheidingswanden, spouwmuren, vliesgevels en metalen muren geïsoleerd worden. Ook hier schommelen de lambda-waarden rond de 0,035 W/mK.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
RockFit MonoRockwoolSpouwmuurIsolatieplatenRotswol 0,035 W/mK
RockFit Mono SilverRockwoolGevelsIsolatieplatenRotswol 0,035 W/mK
RockFit DuoRockwoolVliesgevelsIsolatieplatenRotswol 0,035 W/mK
RockFit Premium SilverRockwoolGevelsIsolatieplatenRotswol 0,034 W/mK
RockFit PremiumRockwoolVliesgevelsIsolatieplatenRotswol 0,034 W/mK
MetaalbouwPlaat 207 (SONO)RockwoolMetalen muurIsolatieplatenRotswol 0,038 W/mK
MetaalbouwSysteem 209 DUO (SONO)RockwoolMetalen muurIsolatieplatenRotswol 
RockSono BaseRockwoolScheidingswandIsolatieplatenRotswol0,037 W/mK
RockSono Base VarioRockwoolScheidingswandIsolatieplatenRotswol0,037 W/mK
RockSono SolidRockwoolScheidingswandIsolatieplatenRotswol0,035 W/mK
RockSono ExtraRockwoolScheidingswandIsolatieplatenRotswol0,034 W/mK

Prijs van rotswol muurisolatie

Rotswol behoort tot de groep van de minerale wollen, en die bevinden zich doorgaans in een iets lagere prijsklasse, vergeleken met bijvoorbeeld isolatiematerialen op basis van kunststof. Voor een isolatieplaat met een dikte van 60mm betaal je gemiddeld 8€ per m², al kan de prijs wel schommelen al naargelang de eigenschappen van de isolatieplaat. Zo betaal je uiteraard meer indien de isolatieplaat voorzien is van bijvoorbeeld een aluminiumbekleding.

Voor een rotswol isolatieplaat met een dikte van 160mm betaal je gemiddeld zo'n 20€ per m². Ter vergelijking, voor een PIR isolatieplaat met dezelfde dikte betaal je gemiddeld zo'n 50€ per m².

Wil je een gedetailleerde richtprijs berekenen voor je rotswol isolatie, dan raden we je aan om de onderstaande calculator in te vullen. Je berekent er niet enkel je richtprijs, maar ook je eventuele premies!



CALCULATOR: Bereken zelf uw geschatte kostprijs en subsidies (UPDATE 2021)

Van plan om je muren te isoleren met rotswol muurisolatie? Dan ben je vast benieuwd naar de totale kostprijs en de subsidies die je voor je muurisolatie kan krijgen. Maak hier de berekening.

Wat wil je juist isoleren?

Het subsidiebedrag hangt onder meer af van hoe je juist wenst te isoleren.



Selecteer de oppervlakte van je muur (in m²)


Welke isolatie wil je plaatsen?

TIP: Maak gebruik van onze productfilter om een geschikt isolatiemateriaal te vinden.


Ga je de isolatie zelf plaatsen?

LET OP: Je krijgt geen subsidie indien je de isolatie zelf plaatst.


Gaat het om een nieuwbouw of renovatieproject?







Vergelijk de prijzen van meerdere aannemers!

Offertes aanvragen is steeds gratis én vrijblijvend 👍

isolatiespecialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%



Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Vergelijk gratis meerdere offertes