×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van muurisolatie

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten plaatsen van muurisolatie? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste specialisten in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

muurisolatie-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Gevel isoleren? Ontdek de meest geschikte gevelisolatie

Muren isoleren kan je doen op verschillende manieren. Eén van de meest interessante manieren om muren te isoleren, is de isolatie aanbrengen aan de buitenkant. Gevelisolatie plaatsen biedt een aantal interessante voordelen ten opzichte van het isoleren van muren langs de binnenkant.

In dit artikel gaan we dieper in op de redenen waarom gevelisolatie zo interessant is. We overlopen de isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden bij het isoleren van gevels, en we leggen uit hoe je best te werk gaat bij het aanbrengen van gevelisolatie.

Tot slot staan we ook stil bij de financiële kant van gevelisolatie. Wat is de prijs? En welke premies kan je bekomen voor gevelisolatie?

gevelisolatie

In dit artikel:

Wat zijn de voordelen van gevelisolatie?

Waarom zou je gevelisolatie verkiezen boven het isoleren van de muren langs de binnenkant? Daar zijn een aantal goede redenen voor.

Gevelisolatie plaatsen is interessanter dan het plaatsen van isolatie aan de binnenkant, omwille van het ononderbroken isolatieschild rondom de woning.

Gevelisolatie plaatsen is veel interessanter dan het plaatsen van isolatie aan de binnenkant. Dat komt omdat je langs de buitenkant van je woning veel makkelijk de isolatie kan plaatsen, zonder dat deze wordt onderbroken door kabels of leidingen. Je isolatieschil rondom je woning zal dus ononderbroken zijn, en dat is natuurlijk essentieel voor de performantie van je isolatielaag. Indien je isolatielaag wordt onderbroken, wat bij binnenmuurisolatie vaak het geval is, dan is het risico op koudebruggen veel hoger.

Een andere reden waarom mensen vaak voor gevelisolatie kiezen, is omdat het kadert in een groter renovatieproject. Wanneer je gevelisolatie plaatst, dan moet deze natuurlijk ook afgedicht worden met nieuwe gevelbekleding. Het plaatsen van gevelisolatie is dus meteen een kans om het uitzicht van je gevel te vernieuwen. Let er uiteraard op dat dit wel mag van de gemeente. Meestal is een vergunning nodig indien je het uitzicht van je gevel verandert.

Niet alleen het uitzicht van je gevel verandert, je geeft je gevel ook meteen een nieuwe beschermlaag. De nieuwe gevelbekleding dient dus niet enkel als nieuwe blikvanger voor je woning, maar ook als bescherming voor je isolatielaag en je muren. Dit kan handig zijn wanneer je oude muren niet meer in de beste staat waren, en last hadden van doorslaand vocht.

Een laatste reden om te kiezen voor gevelisolatie, is het feit dat je de ruimte binnenshuis ongemoeid laat. Wanneer je de buitenmuren langs de binnenkant moet isoleren, bijvoorbeeld omdat je geen andere keuze hebt, dan is de kans groot dat je de binnenisolatie moet aanbrengen met behulp van een metalen frame. Dit verkleint uiteraard de ruimte binnenshuis. Met gevelisolatie heb je dit probleem niet. De ruimtes binnenshuis blijven gevrijwaard.


Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Bespaar jaarlijks tot honderden euro's op verwarming

Nooit meer kou lijden in je woning?

Gun jezelf een aangenaam binnenklimaat in je woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?

Vergelijk prijzen van professionele vakmannen in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met een erkend aannemer betaal je slechts 6% BTW op je isolatiematerialen. Bovendien ontvang je meer premies, waardoor de totale kostprijs vaak lager uitvalt.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
isolatiespecialisten

aanvraag starten


Welk isolatiemateriaal gebruiken?

Nu je helemaal overtuigd bent van de voordelen van gevelisolatie, komt natuurlijk de vraag welk isolatiemateriaal je best gebruikt voor het isoleren van je gevels. Nog meer dan bij binnenisolatie, is de keuze voor het juiste isolatiemateriaal superbelangrijk bij gevelisolatie. Dat komt natuurlijk omdat de isolatie buitenshuis wordt aangebracht, waardoor je best geen isolatiematerialen plaatst die niet tegen gure weersomstandigheden kunnen.

Voor gevelisolatie kies je dus best voor stevige materialen die tegen een stootje kunnen. Bovendien moeten ze ook bestand zijn tegen bijvoorbeeld vocht. In de eerste plaats kies je dan vooral voor kunststof isolatiematerialen, zoals PIR, PUR en resol. Het zijn dan ook vooral deze isolatiematerialen die worden gebruikt als gevelisolatie.

gevelisolatie

Maar vergis je niet, er zijn ook isolatiematerialen uit glaswol en rotswol op de markt die ingezet kunnen worden als gevelisolatie. In het assortiment van Isover en Rockwool zijn bijvoorbeeld isolatieplaten uit glaswol en rotswol te verkrijgen, die gebruikt kunnen worden als gevelisolatie.

Verderop in dit artikel overlopen we het assortiment van alle isolatiemerken, en bekijken we welke isolatieplaten in aanmerking komen als gevelisolatie.

Hoe plaats je gevelisolatie?

Het plaatsen van gevelisolatie verloopt grofweg in drie stappen. Uiteraard begin je eerst met een goede voorbereiding. Nadien wordt de gevelisolatie tegen de muur geplaatst. Tot slot werk je de muur verder af met nieuwe gevelbekleding.

De voorbereiding

Vooraleer je begint met het aanbrengen van de gevelisolatie, is het belangrijk om eerst de muur onder handen te nemen. Je moet er eerst voor zorgen dat de muur perfect egaal en proper is. Indien niet, dan zal de isolatie niet zo goed kunnen hechten op de muur, en kunnen er gaten in de isolatielaag ontstaan. Dit komt de prestaties van de isolatielaag niet ten goede.

Je begint dus eerst met de muur perfect egaal te maken. Soms kan het immers zijn dat er nog mortelresten op de muur achterblijven, of dat er mos of klimop op de muur groeit. Dit moet dus eerst verwijderd worden.

Nadat dit allemaal verwijderd is, doe je er goed aan om de muur ook nog eens een goede reinigingsbeurt te geven. Dit kan je doen met behulp van een hogedrukreiniger. Pas wanneer de muur perfect gereinigd en opgedroogd is, kan je verder naar de volgende stap.

De gevelisolatie aanbrengen

Nu is het tijd om de isolatielaag aan te brengen. Voor gevelisolatie wordt steeds gewerkt met stijve isolatieplaten, meestal vervaardigd uit kunststof. Begin onderaan met de platen aan de muur te bevestigen. Hoe je de platen juist bevestigt, hangt af van de isolatieplaat die je wil plaatsen. Voor de beste manier om je isolatieplaten te bevestigen, kijk je best de technische fiche van de isolatieplaat na. Daar legt het isolatiemerk uit welke bevestigingsmethode je best hanteert.

gevelisolatie

Prijs en premies voor gevelisolatie

Uiteraard wil je ook weten hoeveel het zou kosten om je gevels te isoleren. Wel, de prijs van gevelisolatie hangt af van een aantal dingen. Laten we al deze factoren hier eens overlopen.

Prijs van gevelisolatie

De oppervlakte van je gevel speelt natuurlijk een rol. Hoe groter de oppervlakte die je moet isoleren, hoe hoger de totale kostprijs zal oplopen.

De totale kostprijs zal voorts ook afhangen van het isolatiemateriaal dat je kiest om je gevels te isoleren. Enerzijds zal de dikte van de isolatieplaat de prijs bepalen. Hoe dikker de plaat, hoe beter hij isoleert, en hoe hoger de prijs voor die plaat.

Anderzijds speelt ook de lambda waarde van de isolatieplaat een rol in de kostprijs. De lambda waarde geeft aan hoe goed een isolatieplaat presteert op vlak van thermische isolatie. Hoe lager de lambda waarde, hoe beter de plaat isoleert. Het spreekt voor zich dat een beter isolerende isolatieplaat ook iets duurder is. Zo zal een PIR isolatieplaat over het algemeen duurder zijn dan een glaswol isolatieplaat, omdat PIR een lagere lambda waarde heeft dan glaswol.

Tot slot kunnen ook nog een aantal andere factoren een rol spelen in de totale kostprijs. Indien een isolatieplaat bijvoorbeeld een speciale bekleding heeft, dan kan dit de prijs doen oplopen. Isolatieplaten voor buitentoepassingen hebben vaak een bekleding die hen beschermt tegen weersomstandigheden. Dat maakt isolatieplaten voor buitentoepassingen duurder dan isolatieplaten voor binnentoepassingen.

Premies van gevelisolatie

De totale kostprijs voor het plaatsen van gevelisolatie kan in sommige gevallen hoog oplopen, zeker bij grote oppervlaktes. Gelukkig is de overheid daar om een financieel handje te helpen. De overheid zet netbeheerders aan om consumenten die gevelisolatie plaatsen te belonen met een premie.

Voor het isoleren van gevels kom je in aanmerking voor een premie van 15€ per vierkante meter geïsoleerde oppervlakte. Om die premie te bekomen, moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

Zo moet de nieuw geplaatste isolatie een minimale Rd-waarde hebben. Voor gevelisolatie bedraagt de minimale Rd-waarde 3 m.K/W. Een bijkomende vereiste is dat de isolatie geplaatst moet worden door een erkend aannemer.

gevelisolatie

Welke isolatieplaten kan je gebruiken voor het isoleren van gevels?

Gevels kan je isoleren met verschillende isolatiematerialen. Dat merken we op als we het assortiment van alle isolatiemerken overlopen. Niet alleen bij de kunststof isolatiemerken komen we gevelisolatieplaten tegen, maar ook bij isolatiemerken die zich toeleggen op isolatiematerialen op basis van minerale wollen. Zo zien we bijvoorbeeld ook isolatieplaten in het assortiment van Isover en Rockwool die geschikt zijn voor het isoleren van gevels.

Overloop in deze paragraaf samen met ons alle isolatiemerken, en bekijk welke isolatieplaten in hun assortiment geschikt zijn voor het isoleren van gevels.

URSA

Bij URSA vinden we een uitgebreid assortiment isolatieplaten terug, en daarvan is er één geschikt voor buitentoepassingen. De URSA WALLTEC 32B is een vormvaste isolatieplaat uit minerale wol, die langs één kant bekleed is met een zwart glasvlies. De isolatieplaat is geschikt voor het isoleren van buitenmuren en gevels. Dankzij zijn samenstelling uit minerale wol is de URSA WALLTEC 32B ook een uitstekende akoestische isolatieplaat.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
URSA WALLTEC 32BURSAGevelIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK

IKO Enertherm

In het assortiment van IKO Enertherm vinden we twee isolatieplaten die geschikt zijn voor het isoleren van buitenmuren. De IKO ENERTHERM ALU is een heel veelzijdige isolatieplaat, die voor veel toepassingen gebruikt kan worden, en dus ook voor het isoleren van buitenmuren. Ook de IKO ENERTHERM ALU 50 is geschikt voor het isoleren van buitenmuren. Deze isolatieplaat is aan beide zijden bekleed met een niet gemarkeerde gasdichte aluminiumfolie van 50 μm.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
IKO ENERTHERM ALUIKO EnerthermBuitenmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK
IKO ENERTHERM ALU 50IKO EnerthermBuitenmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK

Xtratherm

Ook Xtratherm heeft een isolatieplaat in het assortiment waarmee gevels en buitenmuren geïsoleerd kunnen worden. De Xtratherm CW-A kan gebruikt worden voor het isoleren van gevels, maar bijvoorbeeld ook voor spouwmuren. De Xtratherm CW-A heeft een gewafelde zuivere aluminium bekleding 50µ aan beide zijden.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
Xtratherm CW-AXtrathermSpouw/GevelIsolatieplatenPIR0,022 W/mK

Isover

In het assortiment van Isover vinden we voornamelijk glaswolplaten die vooral geschikt zijn voor binnentoepassingen, zoals het isoleren van voorzetwanden en scheidingswanden. Maar met de Mupan Façade vinden we dus ook aan glaswolplaat terug die geschikt is voor het isoleren van buitenmuren. De Mupan Façade is een bijzonder duurzame en weerbestendige glaswolplaat, aan de voorzijde bekleed met een zwart glasvlies en aan de achterzijde met een geel glasvlies.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
Mupan façadeIsoverBuitenmuurIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK

Recticel

Bij Recticel zien we met de POWERWALL een stevige isolatieplaat uit PIR in het assortiment, die ingezet kan worden voor het isoleren van buitenmuren. De Powerwall® is aan beide zijden voorzien van een licht gewafeld zuiver aluminiumfolie van 50 μ, en is daardoor gewapend tegen gure weersomstandigheden. De Powerwall® isolatieplaat kan gecombineerd worden met verschillende soorten gevelbekleding.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
POWERWALLRecticelBuitenmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK

Knauf

In het assortiment van Knauf zijn maar liefst 5 isolatieplaten terug te vinden, die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van gevels en buitenmuren. Met de CAVITEC en de CAVITY SLAB isolatieplaten vinden we 4 glaswolplaten terug die zowel voor het isoleren van spouwmuren als het isoleren van gevels gebruikt kunnen worden. De VENTILATED FACADE, tot slot, is een stevige rotswolplaat die gericht is op het isoleren van vliesgevels.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
CAVITEC 032KnaufSpouwmuur/GevelsIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
CAVITEC 032BKnaufSpouwmuur/GevelsIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
CAVITY SLABKnaufSpouwmuur/GevelsIsolatieplatenGlaswol0,035 W/mK
CAVITY SLAB HDKnaufSpouwmuur/GevelsIsolatieplatenGlaswol0,034 W/mK
VENTILATED FACADEKnaufVliesgevelsIsolatieplatenRotswol0,035 W/mK

Kingspan

Bij Kingspan vinden we twee isolatieplaten in het assortiment die geschikt zijn voor het isoleren van buitenmuren. De Kooltherm K15 Vliesgevelplaat is een hoogwaardige isolatieplaat gemaakt van resol, die specifiek gericht is op het isoleren van vliesgevels. De Kooltherm K5 Buitengevelplaat is ook een resol isolatieplaat, die dan weer gericht is op het isoleren van gewone buitengevels.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
Kooltherm K15 VliesgevelplaatKingspanVliesgevelIsolatieplatenResol0,020 W/mK
Kooltherm K5 BuitengevelplaatKingspanGevelIsolatieplatenResol0,020 W/mK

Rockwool

Bij Rockwool vinden we een zeer uitgebreid assortiment rotswolplaten terug, die ingezet kunnen worden voor een brede waaier aan buitentoepassingen. De Rockfit isolatieplaten zijn stevige rotswolplaten die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van spouwmuren en gevels. Met de RockSono heb je stevige rotswolplaten in handen, waarmee je gevels en buitenmuren niet alleen thermisch, maar ook akoestisch kan isoleren.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
RockFit MonoRockwoolSpouwmuur/(Vlies)GevelsIsolatieplatenRotswol0,035 W/mK
RockFit Mono SilverRockwoolSpouwmuur/GevelsIsolatieplatenRotswol0,035 W/mK
RockFit DuoRockwoolSpouwmuur/(Vlies)GevelsIsolatieplatenRotswol0,035 W/mK
RockFit Premium SilverRockwoolSpouwmuur/GevelsIsolatieplatenRotswol0,034 W/mK
RockFit PremiumRockwoolSpouwmuur/(Vlies)GevelsIsolatieplatenRotswol0,033 W/mK
RockSono BaseRockwoolGevelsIsolatieplatenRotswol0,037 W/mK
RockSono Base VarioRockwoolGevelsIsolatieplatenRotswol0,037 W/mK
RockSono SolidRockwoolGevelsIsolatieplatenRotswol0,035 W/mK



CALCULATOR: Bereken zelf uw geschatte kostprijs en subsidies (UPDATE 2021)

Van plan om je gevels te isoleren? Dan ben je vast benieuwd naar de totale kostprijs en de subsidies die je voor je muurisolatie kan krijgen. Maak hier de berekening.

Wat wil je juist isoleren?

Het subsidiebedrag hangt onder meer af van hoe je juist wenst te isoleren.



Selecteer de oppervlakte van je muur (in m²)


Welke isolatie wil je plaatsen?

TIP: Maak gebruik van onze productfilter om een geschikt isolatiemateriaal te vinden.


Ga je de isolatie zelf plaatsen?

LET OP: Je krijgt geen subsidie indien je de isolatie zelf plaatst.


Gaat het om een nieuwbouw of renovatieproject?







Vergelijk de prijzen van meerdere aannemers!

Offertes aanvragen is steeds gratis én vrijblijvend 👍

isolatiespecialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%



Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Vergelijk gratis meerdere offertes