×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van muurisolatie

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten plaatsen van muurisolatie? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste specialisten in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

muurisolatie-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Glaswol muurisolatie

Glaswol is één van de meest bekende isolatiematerialen. Glaswol behoort tot de groep van de minerale wollen, een groep isolatiematerialen die naast een goede thermische isolatie ook vaak gebruikt wordt als akoestische isolatie. Glaswol wordt daarom ook vaak gebruikt als muurisolatie, bijvoorbeeld in scheidingswanden, waar geluidsisolatie heel belangrijk is.

Net als de andere isolatiematerialen heeft ook glaswol enkele interessante voordelen. Laten we alle voordelen (en nadelen) van glaswol als muurisolatie eens van naderbij bekijken.

In dit artikel:

Voordelen en nadelen van glaswol als muurisolatie

+ Zoals in de inleiding al aangehaald, is glaswol een isolatiemateriaal dat behoort tot de familie van de minerale wollen. Deze isolatiematerialen hebben de eigenschap om goed akoestisch isolerend te zijn. Ook glaswol wordt dus vaak gebruikt als geluidsisolatie in bijvoorbeeld scheidingswanden.

+ Glaswol is makkelijk te verwerken. Je kan glaswol makkelijk versnijden, aangezien het heel flexibel is. Glaswol kan dus makkelijk in elke muur of wand geplaatst worden, wat de afmetingen en dikte van de muur ook zijn.

+ Glaswol is een redelijk goedkoop isolatiemateriaal. Het is een ideaal om snel een muur of wand te isoleren, zonder hiervoor al te veel moeite te doen.

+ Glaswol is beschikbaar in verschillende vormen. Zo kan je glaswol kopen onder de vorm van glaswolplaten, maar ook onder de vorm van rollen. Glaswol is ook verkrijgbaar onder de vorm van inblaaswol, zoals de KNAUF Insulation Supafil inblaaswol. Heel interessant voor bestaande spouwmuren, aangezien de glaswol dan via een boorgat in de spouw geblazen kan worden. Geen breekwerk dus!

+ Een andere interessante eigenschap van glaswol is dat het heel flexibel is en makkelijk samen te drukken. Glaswol is daarom extra interessant voor gebruik bij oneffen oppervlakten.

+ Glaswol is waterafstotend, waardoor het ongevoelig is voor schimmels. Bovendien is glaswol ook dampdoorlatend, wat betekent dat het je woning laat ademen. Vocht van buitenaf wordt tegengehouden, vocht van binnenuit kan makkelijk door de isolatielaag naar buiten ontsnappen.

+ Glaswol is brandwerend en onbrandbaar.

+ Tot slot is glaswol ook een duurzaam isolatiemateriaal, dat bovendien makkelijk te recycleren is.

Glaswol bevat vezels die voor irritatie aan de huid kunnen zorgen tijdens de plaatsing ervan. Dit kan je wel voorkomen door bijvoorbeeld handschoenen, bril en mondmasker te dragen tijdens het plaatsen van de isolatie.

Hoewel glaswol een goede isolator is, zijn er andere isolatiematerialen die thermisch beter isoleren. Glaswol heeft een lambda waarde tussen 0,030 W/mK en 0,040 W/mK, terwijl kunststof isolatiematerialen een lambda waarde halen rond de 0,020 W/mK.


Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Bespaar jaarlijks tot honderden euro's op verwarming

Nooit meer kou lijden in je woning?

Gun jezelf een aangenaam binnenklimaat in je woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?

Vergelijk prijzen van professionele vakmannen in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met een erkend aannemer betaal je slechts 6% BTW op je isolatiematerialen. Bovendien ontvang je meer premies, waardoor de totale kostprijs vaak lager uitvalt.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
isolatiespecialisten

aanvraag starten


Hoe glaswol muurisolatie plaatsen? Enkele tips en tricks!

Glaswol bestaat in verschillende vormen. Zo kan je glaswol verkrijgen in de vorm van isolatieplaten, maar ook in de vorm van inblaaswol. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat er verschillende manieren zijn om glaswol muurisolatie aan te brengen. De methoden hangen af van het type glaswol.

Laten we hier alle methoden eens overlopen.

Glaswol inblaaswol aanbrengen

Glaswol is dus te verkrijgen onder de vorm van inblaaswol, en dat is zeer interessant, want het is een perfect isolatiemateriaal om bestaande spouwmuren te isoleren. In plaats van de spouwmuur helemaal open te breken, is het voldoende om gaatjes te boren in de muur, en de inblaaswol in de spouw te blazen.

Vooraleer je begint met het inblazen van de glaswol isolatie in de spouw, moet je eerst controleren of je spouw wel aan de juiste voorwaarden voldoet om geïsoleerd te worden. De spouw moet bijvoorbeeld breed genoeg zijn. Bovendien mag er niet teveel vuiligheid of bouwafval in de spouw aanwezig zijn, want dit zorgt ervoor dat er gaten kunnen ontstaan in de isolatielaag. Dit vermindert uiteraard het thermisch isolerend vermogen van de isolatielaag. Maak de spouwmuur dus eerst volledig schoon, en zorg dat alle afval verwijderd is.

Wanneer dit is gebeurd, kan overgegaan worden tot het inblazen van de glaswol isolatie in de spouw. De werkwijze is heel eenvoudig: er worden gaten in de voegen van de buitenmuur geboord, waarlangs de inblaaswol in de spouw wordt geblazen. Uiteraard moet de hele spouw gevuld worden met de inblaaswol, anders krijg je het risico op koudebruggen.

Het grote voordeel van inblaaswol is dat het de mogelijkheid biedt om de kleinste hoeken en gaatjes te vullen met isolatie. Zorg er dus zeker voor dat de spouw tot in de kleinste hoekjes gevuld is.

Nadat de isolatie in de spouw is geblazen, kunnen de gaatjes in de voegen eenvoudig terug worden gedicht. Het hele proces neemt niet langer dan een dag in beslag, en nadien is niets meer te merken van de werkzaamheden. Het enige verschil met voordien is een goed geïsoleerde spouwmuur!

Glaswol isolatieplaten aanbrengen

Glaswol is ook te verkrijgen onder de vorm van isolatieplaten, en ook deze isolatieplaten worden veelvuldig ingezet voor het isoleren van muren. De meeste glaswol isolatieplaten worden gebruikt voor het isoleren van gemene muren, scheidingswanden of het isoleren van buitenmuren langs de binnenkant. Buitenmuren isoleren langs de buitenkant kan ook, maar dit wordt vaak enkel toegepast bij nieuwbouw of grotere renovatieprojecten. Bovendien is het isoleren langs de buitenkant niet altijd haalbaar.

Wanneer men muren isoleert met glaswolplaten, wordt vaak gewerkt met voorzetwanden. Dit zijn metalen frames die voor de bestaande muren worden geplaatst. De frames worden dan gevuld met de isolatieplaten. De Comfortpanel glaswolplaten van Isover worden bijvoorbeeld op deze manier geplaatst. Vaak bieden isolatiemerken een gepast metalen frame aan in combinatie met de isolatieplaten, zodat alles op maat kan worden afgewerkt. Zo kunnen Comfortpanel 32 platen van Isover het beste geplaatst worden met de Metal Stud structuur van Isover, zodat het risico op koudebruggen geminimaliseerd wordt.

Na het plaatsen van de metalen structuur en het isolatiemateriaal, is het tijd om het dampscherm te plaatsen. Dit dampscherm is een folie dat als doel heeft de isolatielaag te beschermen tegen vochtige lucht. Wanneer glaswol isolatie nat wordt, vermindert immers het isolerend vermogen ervan. Het dampscherm zal dit dus voorkomen.

Belangrijk bij het aanbrengen van het dampscherm is dat dit een ononderbroken schild vormt voor de isolatielaag. Het dampscherm mag dus in geen geval onderbroken worden door bijvoorbeeld scheurtjes of gaten. Het dampscherm aanbrengen en bevestigen doe je dus aan de hand van tape.

Nadat het dampscherm correct is aangebracht, kan je verdergaan met de afwerking van de muur. Vaak worden gipskartonplaten aangebracht, die vervolgens worden beschilderd of behangen.

Hoe dik moet mijn isolatielaag zijn?

Vaak wordt de vraag gesteld hoe dik een isolatielaag moet zijn. Dit hangt uiteraard af van het thermisch isolerend vermogen van de isolatie die gebruikt wordt, beter bekend als de lambda-waarde. De relatie tussen de dikte van de isolatielaag en de lambda waarde van isolatie wordt uitgedrukt in de warmteweerstand (Rd-waarde) van een isolatielaag.

De netbeheerder geeft premies voor het plaatsen van muurisolatie, van zodra de Rd-waarde van de isolatielaag een bepaalde waarde bereikt. Voor het aanbrengen van muurisolatie langs de binnenkant bedraagt de minimum Rd-waarde bijvoorbeeld 2 m²K/W (vierkante meter Kelvin per Watt). Let op, enkel nieuw geplaatste isolatie wordt in rekening gebracht, de Rd-waarde van een eventuele bestaande isolatielaag wordt niet meegeteld.

Op basis van deze minimum-voorwaarde voor premies en de lambda-waarde van je gekozen isolatie kan je dus je minimale dikte gaan berekenen.

Glaswol isolatiemerken

In ons land zijn er verschillende isolatiemerken die glaswol muurisolatie op de markt brengen. De bekendste glaswol isolatiemerken zijn Isover, URSA en Knauf.

Isover

Isover is één van de bekendste merken van glaswol isolatie. De glaswol isolatie van Isover is te herkennen aan hun typische gele kleur. In het assortiment van Isover is een brede waaier aan glaswolplaten te vinden, die kunnen ingezet worden voor het isoleren van muren. Vele glaswolplaten van Isover zijn gericht op het isoleren van binnenmuren met behulp van een metalen frame. Maar er zijn ook glaswolplaten voor scheidingswanden, spouwmuren en buitenmuren te vinden.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
Party-wallIsoverGemene muurIsolatieplatenGlaswol0,033 W/mK
Cladipan 35IsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,035 W/mK
Cladipan 31IsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,031 W/mK
Cladipan 32IsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
CladisolIsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,036 W/mK
Click-panIsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,038 W/mK
Metal Building PanIsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,038 W/mK
Metal Building RollIsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,040 W/mK
Ultimate CladisolIsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,036 W/mK
Comfortpanel 32IsoverNa-isolatie binnenIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
Multimax 30IsoverSpouwmuurIsolatieplatenGlaswol0,030 W/mK
Mupan façadeIsoverBuitenmuurIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
SonepanelIsoverScheidingswandIsolatieplatenGlaswol0,037 W/mK
EasypanIsoverSpouwmuurIsolatieplatenGlaswol0,035 W/mK

Knauf

Ook Knauf heeft een uitgebreid assortiment aan glaswolplaten voor muurisolatie. De meeste platen zijn bestemd voor binnentoepassingen, zoals het isoleren van voorzetwanden en gemene muren. Ook vinden enkele isolatieplaten terug voor het isoleren van spouwmuren.

Bij Knauf is ook inblaaswol uit glaswol terug te vinden. De KNAUF Insulation Supafil inblaaswol is bijvoorbeeld uitstekend geschikt als na-isolatie van spouwmuren.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
TP 138KnaufVoorzetwandenIsolatieplatenGlaswol 0,032 W/mK
CAVITEC 032KnaufSpouwmuurIsolatieplatenGlaswol 0,032 W/mK
TP 430KDKnaufSpouwmuurIsolatieplatenGlaswol 0,034 W/mK
ACOUSTIFITKnaufScheidingswandIsolatieplatenGlaswol 0,037 W/mK
ACOUSTIWALLKnaufGemene muurIsolatieplatenGlaswol 0,032 W/mK
CAVITEC 032BKnaufSpouwmuurIsolatieplatenGlaswol 0,032 W/mK

URSA

Tot slot is ook URSA een bekend merk van glaswol muurisolatie. De glaswolplaten van URSA hebben een mooie witte kleur, en zijn hierdoor makkelijk te herkennen. Ook het assortiment van URSA is heel uitgebreid, met isolatieplaten die voor verschillende toepassingen ingezet kunnen worden. Zo zijn er isolatieplaten te vinden voor het isoleren van scheidingswanden, spouwmuren en zelfs gevels langs de buitenkant.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
URSA WALLTEC 32URSASpouwmuurIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
URSA PAN 35URSASpouwmuurIsolatieplatenGlaswol0,035 W/mK
URSATEC FACADE 32URSASpouwmuurIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
URSA WALLTEC 32BURSAGevelsIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
URSA PURE 38 PNURSAScheidingswandIsolatieplatenGlaswol0,038 W/mK
URSACOUSTIC NURSAScheidingswandIsolatieplatenGlaswol0,037 W/mK

Prijs van glaswol muurisolatie

In vergelijking met andere isolatiematerialen is glaswol isolatie zeer prijsvriendelijk. De prijzen voor glaswol isolatie variëren van ongeveer 5 à 6€ voor een dikte van 60mm, tot ongeveer 16€ voor een dikte van 160mm. Uiteraard zijn dit richtprijzen, en kan de prijs van glaswol ook variëren op basis van de toepassing van het isolatiemateriaal. Isolatieplaten voor buitentoepassingen zijn doorgaans iets duurder dan isolatieplaten voor het isoleren van binnenwanden.

Wil je een beter beeld krijgen van de uiteindelijke kostprijs voor je glaswol muurisolatie? Dan kunnen we je zeker aanraden om de calculator hieronder in de vullen. Je ontvangt er niet enkel een richtprijs, maar ook een schatting van de premies die je kan krijgen.




CALCULATOR: Bereken zelf uw geschatte kostprijs en subsidies (UPDATE 2021)

Van plan om je muren te isoleren met glaswol isolatie? Dan ben je vast benieuwd naar de totale kostprijs en de subsidies die je voor je muurisolatie kan krijgen. Maak hier de berekening.

Wat wil je juist isoleren?

Het subsidiebedrag hangt onder meer af van hoe je juist wenst te isoleren.



Selecteer de oppervlakte van je muur (in m²)


Welke isolatie wil je plaatsen?

TIP: Maak gebruik van onze productfilter om een geschikt isolatiemateriaal te vinden.


Ga je de isolatie zelf plaatsen?

LET OP: Je krijgt geen subsidie indien je de isolatie zelf plaatst.


Gaat het om een nieuwbouw of renovatieproject?







Vergelijk de prijzen van meerdere aannemers!

Offertes aanvragen is steeds gratis én vrijblijvend 👍

isolatiespecialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%



Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Vergelijk gratis meerdere offertes