×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van muurisolatie

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten plaatsen van muurisolatie? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste specialisten in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

muurisolatie-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

EPS muurisolatie

EPS is een vorm van kunststof isolatie. In de volksmond staat EPS, of geëxpandeerd polystyreen, ook wel bekend als piepschuim. Het is een isolatiemateriaal dat in vele toepassingen gebruikt wordt. EPS kan worden gebruikt voor zowel dakisolatie, muurisolatie als vloerisolatie. Specifiek wat muurisolatie betreft, wordt het vaak toegepast als spouwmuurisolatie. Dat is dan niet enkel onder de vorm van isolatieplaten, maar ook onder de vorm van EPS-parels of EPS-korrels. En daar is een goede reden voor.

Laten we eens kijken welke voordelen en nadelen EPS heeft als muurisolatie.

In dit artikel:

Voordelen en nadelen van EPS als muurisolatie

+ EPS is een kunststof isolatiemateriaal. Deze isolatiematerialen hebben doorgaans een betere lambda-waarde dan isolatiematerialen uit minerale wollen. De lambda-waarde van EPS is vergelijkbaar met dat van EPS, maar is wel lager dan dat van andere kunststof isolatiematerialen, zoals PIR, PUR of resol.

+ Zoals al aangehaald staat EPS ook wel bekend als piepschuim. Dit is een materiaal dat heel duurzaam is, en ook makkelijk te recycleren. Sommige merken die EPS isolatie op de markt brengen, verkopen zelfs enkel gerecycleerd EPS.

+ EPS is dus redelijk milieuvriendelijk, en ook belangrijk, helemaal niet schadelijk voor de gezondheid.

+ EPS is heel licht, en makkelijk te versnijden. Je kan EPS platen dus ook op maat gesneden verkrijgen. Bovendien is EPS isolatie makkelijk te hanteren en te plaatsen.

+ EPS is niet enkel verkrijgbaar onder de vorm van isolatieplaten, maar ook onder de vorm van korrels of parels. Dit heeft als voordeel dat EPS ook ingezet kan worden voor het na-isoleren van spouwmuren. De korrels kunnen via een gat in de muur in de spouwmuur gespoten worden, wat als voordeel heeft dat er geen breekwerken bij te pas komen.

EPS is een brandbaar isolatiemateriaal. Al kunnen wel technieken worden toegepast om de brandveiligheid te verhogen.

EPS is geen dampopen isolatiemateriaal. Indien je dus EPS isolatieplaten in de spouwmuur plaatst, dan kan vocht van binnenuit niet ontsnappen via de muren, en heb je kans op vochtproblemen in de spouwmuur. Dit kan je vermijden door met EPS-parels te werken. Hierdoor blijft er lucht tussen de korrels en wordt de isolatielaag toch dampopen gemaakt.

EPS is niet zo goed bestand tegen vele lijmsoorten. Al hechten de EPS parels zich wel goed aan elkaar.

Hoe EPS muurisolatie plaatsen? Enkele tips en tricks!

Zoals al aangehaald kan EPS zowel in plaatvorm als in korrelvorm ingezet worden voor het isoleren van muren. Het spreekt voor zich dat voor beide vormen anders te werk gegaan moet worden. Laten we eens kijken hoe EPS muurisolatie kan aangebracht worden in beide scenario's.

EPS-parels als na-isolatie voor spouwmuren

EPS parels hebben als voordeel dat ze klein en flexibel zijn, en dat ze dus via kleine gaatjes in de muur kunnen gespoten worden. Dit betekent dat je geen muren moet openbreken om bestaande spouwmuren toch nog te isoleren.

Alvorens de EPS parels in de spouw worden gespoten, moet er eerst nog een check van de spouwmuur worden uitgevoerd. Er moet immers gecontroleerd worden of de spouwmuur wel geschikt is om alsnog na-geïsoleerd te worden. Zo moet de spouw bijvoorbeeld minimum 5 centimeter breed zijn, en mag er geen bouwafval of morteloverschot in de spouw aanwezig zijn.

Nadat de controle succesvol is afgerond, kan begonnen worden met het inspuiten van de EPS korrels in de spouwmuur. Dit gebeurt via kleine gaatjes die in de voegen van de buitenmuur worden geboord. De EPS parels worden onder hoge druk samen met lijm in de spouwmuur gespoten. Vroeger werden enkel EPS korrels in de spouw gespoten, maar omdat er dan een risico op verzakking is, wordt EPS tegenwoordig steeds met lijm in de spouw gespoten.

Na het inspuiten van EPS in de spouwmuur, worden de voegen terug gedicht. Dit kan in dezelfde kleur als de rest van de voegen, waardoor er na het isoleren niets meer van te merken is.

Ontdek hier hoe je te werk gaat bij na-isolatie van spouwmuren.

EPS isolatieplaten als muurisolatie

EPS isolatie is ook te verkrijgen in de vorm van isolatieplaten. De Unidek Polydek Plus is hier een voorbeeld van. De Unidek Polydek Plus is een isolatieplaat die specifiek gebruikt wordt voor het isoleren van spouwmuren. Aangezien de platen niet geplaatst kunnen worden zonder het breken van spouwmuren, wordt de Unidek Polydek Plus enkel gebruikt bij nieuwbouw of grondige renovatieprojecten.

De EPS isolatieplaten kunnen pas worden aangebracht nadat het binnenste spouwblad rechtstaat. Vooraleer de eerste isolatieplaten worden aangebracht, is het noodzakelijk om eerst het binnenste spouwblad volledig egaal te schuren. Dit moet je doen om te voorkomen dat er gaten ontstaan in de isolatielaag als gevolg van oneffenheden in de muur. Bij gaten in de isolatielaag kunnen er uiteraard koudebruggen ontstaan.

Nadat het binnenste spouwblad volledig egaal en proper is, kunnen de isolatieplaten worden aangebracht. Begin onderaan, en laat een opening van zo'n 50mm ten opzichte van de fundering. Breng de isolatieplaten vervolgens in halfsteensverband aan. Uiteraard is het belangrijk om de isolatieplaten goed tegen elkaar te laten aansluiten. Hierdoor vermijd je koudebruggen en vochtdoorslag. De isolatieplaten kunnen aan de binnenste spouwmuur bevestigd worden met schroeven.

Probeer indien mogelijk de isolatielaag in één keer te plaatsen. Moet je het werk toch halverwege onderbreken, scherm de isolatie dan zeker af met een waterdichte folie, om de isolatie niet in contact te laten komen met vocht.

EPS isolatiemerken

EPS is een veelgebruikt isolatiemateriaal in ons land. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er nogal wat merken zijn die EPS muurisolatie op de markt brengen. Kingspan Unidek en Jackon zijn er daar maar twee van.

Kingspan Unidek

Met de Unidek Polydek Plus heeft Kingspan Unidek een isolatieplaat in het gamma die specifiek bedoeld is voor het isoleren van spouwmuren. De plaat is verkrijgbaar in verschillende diktes, en heeft een lambda-waarde van 0,031 W/mK.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
Unidek Polydek PlusKingspanSpouwmuurIsolatieplatenEPS 0,031 W/mK

Jackon Insulation

Prijs van EPS muurisolatie

EPS behoort tot de groep van de kunststof isolatiematerialen, al heeft het wel een lambda-waarde die vergelijkbaar is met die van de isolatiematerialen op basis van minerale wollen, zoals glaswol en rotswol. EPS zit daarom in dezelfde prijsklasse als deze laatste twee isolatiematerialen. Voor een isolatieplaat met een dikte van 80mm betaal je ongeveer 16€ per m². Voor een plaat met een dikte van 150mm betaal je ongeveer 25€ per m². Ter vergelijking, voor een PIR-plaat met dezelfde dikte betaal je tussen de 30€ en de 40€ per m².


Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Vergelijk gratis meerdere offertes